onsdag 3 februari 2010

SJUKDOM OCH LIVSKVALITET

Förkylningen sitter i ordentligt fortfarande. Idag har jag i alla fall kunnat ta mig iväg till reumatologmottagningen och min stafettläkare där.

På mottagningen är det alltid lugnt och stillsamt, fast personalen säkert sliter hårt. Alla ler vänligt och doktorn är lika vänlig. I väntrummet sitter många mer eller mindre handikappade. Det är bara jag som rör mig normalt, även jämfört med personalen som haltar runt. Har aldrig sett en personalgrupp med så många haltande. Vad beror det på? Själv rör jag mig normalt nästan alla dagar, nja kanske inte direkt på morgonen, och borde alltså vara tacksam för att jag definitivt är den rörligaste patienten för stunden. Doktorn påstår att vissa av mina leder har inskränkt rörlighet, men det syns ju inte och ingen annan vet om det. Och jag tror inte på det :-).
Jag är definitivt inte tacksam när jag sitter där i väntrummet. Jag grubblar över framtiden och känner mig sjukare i väntrumsmiljön.

Bedömningen idag blir att sjukdomen framskrider mycket sakta, men säkert. Jag får den behandling detta landsting har råd att erbjuda en kärring som jag. De mycket dyra, moderna medicinerna som nästan kan bromsa upp sjukdomen helt erbjuds endast unga med en aggressiv form av sjukdomen. Den medicinen ska sättas in snabbt och kan då ge besvärsfrihet i många fall. Alla i Västmanlands läns landsting får den, väldigt många även i andra landsting. Jämtlands län är näst sämst i landet på att sätta in behandlingen.
Den medicin jag har nu får inte användas vid infektioner. Till infektioner räknas även hål i tänderna, lite hosta, skrubbsår med en aning var. Det blir inte så många perioder utan infektioner i praktiken och alltså nästan ingen riktigt effektiv medicinering.

Jag får trösta mig med att Jämtland har livskvalitet istället för moderna mediciner. Alla pratar om den höga livskvaliteten, tidningar, privatpersoner och Östersunds kommun. Landstinget satsar pengar på kultur, som "ska hålla människor friska". Stämmer säkert delvis, men om man redan är sjuk då?
Det här med livskvalitet är intressant. Vem bestämmer vad som är livskvalitet? Det varierar nog mellan människor, men hur man kan bestämma sig för att ett helt län har högre livskvalitet än andra län övergår mitt förstånd...Här finns ju inga varma sjöar under sommaren...

Nu är det snart slut på mitt gnäll. Jag är mycket nöjd med all annan sjukvård för egen del.
På lördag ska jag göra något riktigt kul då vi ska ha en stor lapptäcksträff i stan. Vi syr ihop, lär oss nya metoder, fikar ihop och pratar. Det är livskvalitet för mig!

3 kommentarer:

  1. Visst ska det bli kul med kurs... jag ser också fram emot det!

    SvaraRadera
  2. Bara vi hinner bli av med värsta förkylningen tills dess!

    SvaraRadera
  3. Ibland måste man bara gnälla av sig när allt känns skit. Men det är tur att man har en hobby det höjer livskvaliten, eller hur....
    Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera