söndag 21 augusti 2011

Wismar




När vi lämnade Danmark för Förbundsrepubliken hade vi tänkt åka mot Holland som bara ligger 40 mil från Danmark eller Moseldalen. Men väderprognosen var usel överallt norr om Alperna. Vi valde östra Tyskland istället. Inte mycket bättre väder där men närmare hem.
Wismar visade sig vara en gammal hansastad som ingår i UNESCO:s världsarv. Den medeltida stadskärnan är vacker och väl bevarad. Staden har en intressant historia och tillhörde Sverige i 150 år. Vi såg en utställning som visade stadens öden bl a under de två världskrigen och under DDR:s tid. Skrämmande..på mittbilden syns det kvarvarande tornet på Mariakyrkan som bombades av de allierade efter Hitlers död strax innan kapitulationen.

Vi blev mycket vänligt bemötta överallt, men nästan inga ville/kunde prata engelska. Förmodligen är det bara de unga som har fått läsa engelska i skolan. Jag som har svurit på att aldrig prata tyska hade inget val. Jag struntade i plural, ackusativ och dativ och det gick hyfsat ändå.
Något som väckte stor uppmärksamhet var vår bils extralysen. Det pekades och tittades. Jag lyckades förklara på haltande tyska att de finns för att upptäcka älgar på vägarna. Sehr exotisch!! tyckte tyskarna. Älgar blandat med bilar på vägarna!!
Vi återkommer gärna till den här delen av Tyskland. Det var riktigt billigt att bo och äta. Längs kusten finns fina lite gammaldags badorter med fantastiska stränder. Vi hade tänkt resa en sväng till Polen, men efter att jag blev utslagen av hög feber drog vi oss norrut till ett varmt Halland istället.

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen jättehärligt! Vi tycker också att det skulle vara spännande att åka genom Tyskland och Polen. Så mycket gammal fin historia och att det är billigt låter ju jättebra. Härliga fina badorter längs kusten. Man behöver ju inte åka till Thailand som alla andra eller hur? Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Sussie, jag kommer nog aldrig till Thailand. Tycker inte om att känna mig instängd och i ett flygplan finns ju ingen dörr på glänt :-).
    Det går ganska fort att ta sig till Tyskland via Sassnitz. Det ska finnas fina badorter däromkring också.

    SvaraRadera