fredag 19 augusti 2011

Tönder




...heter en liten mysig gammal stad belägen några kilometer från den tyska gränsen på Jylland. Vi tycker mycket om den delen av Danmark med det helt flacka marsklandskapet. Utsikten är oändlig känns det som, havet är nära och man känner sig så lugn när man är där.
Tönder var dock en ny upplevelse för oss som alltid bott i Ribe när vi varit i Sönderjylland. Staden är känd som centrum för dansk knyppling. Under flera århundraden försörjde sig många genom knyppling. Ett museum för knyppling finns också. Dörrarna på de gamla husen i staden är mycket utsmyckade. Tanken var att dörrarna skulle ha ett spetsliknande mönster och som synes blev det lyckat.
Gränsen mellan Tyskland och Danmark har varierat mycket genom åren. Tyskarna förstår danska och danskarna talar flytande tyska. När man gör utflykter i området vet man inte alltid vilket land man är i. Jag köpte stikkelsebärsmarmelad (bra namn för krusbär!) vid huset på bilden. Då var jag i Danmark, men Tyskland låg bara några meter bort.

3 kommentarer:

  1. Vad spännande med ett museum för knyppling! Ska försöka sätta igång nu i höst med knypplingen. Idag har vi riktig höst härnere, regn o kallt. Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Vad vackert det är! Jag kan förstå att Ni tycker om att vara där :) Kul att det är en sån mix mellan språken också.

    Krusbärsmarmelad låter så gott! Var får man tag i krusbär numera? Hade gärna gjort krusbärssaft tex men har aldrig sett bären till salu någonstans

    Här har vi haft en solig och varm dag med blå himmel och över trettio grader i solen. Ännu lite sommar kvar alltså. Men nu väller det in gråa moln...Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  3. Carina, jag hoppas att du någon gång får tid att åka till Tönder. Det ligger ca 35 mil från Köpenhamn. Vi bodde mycket billigt på ett trevligt vandrarhem intill centrum.
    Sussie, känner du några gamla pensionärer med trädgård? De kanske inte vill/orkar ta rätt på bären. Min farbror och faster bor ju nära dig, men de plockar vartenda bär för eget bruk.
    Ha det bra båda två!

    SvaraRadera