fredag 10 september 2010

Några boktips

Här kommer tips på två bra böcker. Sista månaden har jag varit sjuk större delen av tiden och alltså haft gott om tid att läsa böcker.
DE SAMVETSLÖSA av CJ BOX är en gastkramande deckare som jag inte kunde lägga ifrån mig utan sträckläste. Två barn blir vittne till ett mord och upptäcks av mördarna. Därefter försvinner barnen. Så mycket mer om handlingen kan jag inte skriva utan att avslöja för mycket. Läs den!

SASJENKA av SIMON MONTEFIORE är en tredelad roman om en sovjetisk kvinnas livsöde. Första delen handlar om hennes ungdom i Petrograd (St Petersburg) och hur hon blir bolsjevik trots sin borgerliga bakgrund. Andra delen utspelar sig 1939, några år efter Moskvaprocesserna. Sasjenka har en hög post som chefredaktör och har börjat andas ut efter alla utrensningar inom partiet. Men sakta men säkert märker hon att något förändras i omgivningen. Märkliga frågor ställs och folk slutar hälsa. Tredje delen handlar om en journalist som många år senare åtar sig att söka efter eventuella släktingar till en äldre kvinna. Detta är fortfarande under kommunismens tid och inte ofarligt.

Författaren har givit ut flera faktaböcker om historia. Den här boken är skönlitterär, men bygger på ett verkligt öde. En del personer i boken har funnits i verkligheten bla Stalin och Berija. Det är därför en lite annorlunda och läsvärd bok. Bäst är den andra delen där läsaren känner hur skräcken sakta kryper sig på.

1 kommentar:

  1. Trevligt med lite boktips, efter flytten kan jag sitta o läsa o mysa:) Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera