söndag 30 augusti 2009

EN FILM, EN UTFLYKT OCH TVÅ BÖCKER

Jag har inte gjort särskilt mycket vettigt den här sommaren, varken sytt eller målat. Nu har jag i alla fall sett en film och läst några böcker.

Filmen The Changeling kom i början av året. Filmen utspelar sig i slutet av 1920-talet i Los Angeles. En pojke försvinner spårlöst, troligtvis kidnappad. Filmen skildrar hans ensamstående mors kamp, när pojken återvänder efter fem månader. Det är fel pojke och polisen vägrar att tro på henne. Den bygger på en verklig historia, vilket gör det hela än mer tragiskt. Angelina Jolie spelar huvudrollen fantastiskt bra och John Malkovich har en biroll. Detta är en verkligt sevärd film!

Utflykten häromdagen gick till Andersön, som nog alla jämtar känner till. Vi har varit där förut en gång och kom då med båt. Den här gången åkte vi dit för att plocka svamp. Så vackert det är på ön! Det är också fint iordninggjort med grillplatser, bänkar mm. Vattnet var varmt och jag övervägde ett snabbt nakenbad, men det blev inget. Svampen som fanns var till största delen oätlig och övriga svampar var för torra.

De två böcker jag läst är Andrew Taylors Det blödande hjärtat och Mari Jungstedts Den dubbla tystnaden. Båda böckerna är mycket läsvärda.

Det blödande hjärtat är en spänningsroman som man inte kan lägga ifrån sig. Den handlar om en kvinna i London på trettiotalet, som flyr från sin välbärgade och misshandlande make. Hon har bara en människa som hon räknar med ska ta emot henne. Det är hennes far som bor i ett sjabbigt lägenhetshotell. Väl där upptäcker hon ett gammalt mysterium med en försvunnen kvinna. Resten av boken handlar om vad som har hänt den försvunna kvinnan. Samtidigt skildras huvudpersonens kamp för skilsmässa. En mängd olika karaktärer framträder i boken, med trettiotalets mörka tid i bakgrunden.

Den dubbla tystnaden är en nyutkommen deckare av Mari Jungstedt. Jag tycker att den är hennes bästa deckare hittills. Som vanligt utspelar sig boken på Gotland, men denna gång på Fårö och Stora Karlsö. Skildringarna av öarna är kanske det allra bästa med boken, även om handlingen också är spännande. Man ser verkligen naturen och havet framför sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar