lördag 30 juni 2012

Äntligen sommar!

20 grader idag, är det sant? I morgon ska det också vara varmt och jag njuter! Nu har äntligen första sommarblomningen i trädgården kommit! Aklejor i alla färger och former och jättevallmo i vitt, kall rosa, laxrosa och klarrött. Sommarblomning nummer två går i vitt, blått och violett, men det blir lite senare.

Snart är fotbolls-EM och sista veckans förkylning över och det är dags att sy och träna igen. Jag ska börja sy en väska imorgon. Den blir lila, mörkrosa och ska ha, som en slags panel, en stor Kaffe Fassett-ros i grönt, blått och lila. Det är inte jag som ska ha den, så det känns lite nervöst, men roligt.

onsdag 20 juni 2012

Snabbt och gott bröd!

Vad jag längtar efter matbröd och potatis ibland! Pasta och ris är lättare att låta bli. Nu är det drygt två månader sedan jag tog en paus från dessa livsmedlen och helt lätt är det inte. Idag bakade jag ett matbröd åt övriga familjen, som kommer att vara samlad här på midsommar. Ett mycket, mycket gott bröd! Ja, jag provsmakade endast en liten bit och det är bara tredje gången och då måste jag väl ha skött mig någorlunda. Min viktnedgång är också över förväntan.

Det är ett lättbakat bröd med bikarbonat som jag hittade på den här bloggen:
http://tantgulsblogg.se
Tyvärr ville kameran och jag inte samma sak så det blev ingen bild.
I min ugn behövdes bara 35 minuters gräddningstid istället för en timme som det står i receptet.

Yoghurtlimpa med lingon
(1 bröd)
3 dl rågsikt
3 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl lingonsylt
1/2 dl sirap eller honung
3 dl yoghurt eller filmjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Bland mjölsorterna, linfrö, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt lingonsylt, sirap eller honung och yoghurt eller filmjölk. Bland väl. Smörj en avlång brödform (1 1/2 l). Klicka ut degen i formen och jämna till ytan. Grädda brödet i nedre delen av ugnen tills den har fått fin och är genomgräddad, ca 1 timme. Stjälp upp limpan på galler när den har svalnat något. Låt den kallna på galler under bakduk. Låt brödet helst vila till nästa dag innan det skärs.
Receptet har jag hittat i braiga brödboken ”Bröd för alla sinnen” av Stina Algotson mfl.
Ett annat gott och supernyttigt bröd som innehåller nötter, rivet äpple m.m. hittar du receptet på om du klickar här.




torsdag 14 juni 2012

Blir det någon sommar i år?

Ja, det kan man undra...Här är i alla fall en väderanpassad blomsterkrans. Dags att sätta fart på virknålen om man säkert vill ha en krans i håret till midsommarafton! Foto är lånat från den här bloggen, som varmt rekommenderas: http://365sakerdukansticka.blogspot.se/

tisdag 12 juni 2012

En titt i boken


Här kommer ett litet smakprov ur min nya kviltbok. Jag tycker att kvilten på övre bilden är helt underbar! Det är definitivt inte mina färger, men varför inte tänka om? Boken innehåller många mönster på stora färgglada kviltar.

onsdag 6 juni 2012

För sent

Varför skjuter man upp saker? Varför väntar man med att höra av sig till vänner som bor lite utanför Jämtland och Mälardalen?
Häromdagen tänkte jag ta kontakt med en Västeråsvän som jag inte träffat på många år. Hon och hennes familj flyttade till Dalarna och jag till Uppsala och sedan Stockholm. Vi har träffats någon enstaka gång, skickat julkort ibland och hörts av per telefon med kanske fem års mellanrum. Nu i sommar skulle det äntligen bli av att hälsa på, hoppades jag. Men jag hittade henne inte i telefonkatalogen och inte heller på inte på birthday.se där alla i landet finns. Så småningom hittade jag uppgift om dödsfall och om var hon är begraven. Det känns så overkligt och sorgligt. Om jag hade vetat, men hon var skild sedan många år och hennes barn kan knappast minnas mig.
Min vän var halvjämtska. Jag är glad att jag kunde framföra en hälsning till hennes mammas bästa väninnas syster, som visade sig vara Gudrun här i Pilgrimstad.


lördag 2 juni 2012

I väntans tider

Efter fem kilos viktminskning var det dags att beställa belöningen dvs en ny kviltbok! Det blev Lapptäcken av Kate Doughty och Sarah Fielke. En bok med färgglada kviltar, som jag nu väntar på med spänning. Jag väntar även på en ny pressarfotshållare eftersom min gamla försvunnit någonstans i mina gömmor. Min mystery kvilt och flera andra projekt har blivit liggande. Med det här sommarvädret hade det passat utmärkt att hålla sig inne och sy.