tisdag 25 januari 2011

Östersund...

är en trevlig stad. Om det står två personer vid en busshållplats är det omöjligt att stå tysta. Det blir alltid ett samtal och ikväll hann jag och en annan kvinna avverka en hel del samtalsämnen. Självklart parasiten, men även barnbarn och lapptäckssömnad. Det passade riktigt bra eftersom jag och två kviltkompisar hade träffats ikväll.
Nu har vi fixat mönster till vårt block för nästa månad och om någon undrar är det lättsytt. Tror vi, man vet aldrig om andra missförstår något i beskrivningen. Det ska bli spännande att se slutresultatet i maj!

lördag 22 januari 2011

Lite blandat

Den här bloggen är lika spretig som jag själv är. Därför blir det inte en renodlad blogg om lapptäckssömnad, bokläsning eller något annat. Jag beundrar de som kan hålla sig någorlunda till ett eller två ämnen. Det hade jag också tänkt, men inser att jag inte kan koncentrera mig tillräckligt länge på en och samma sak.
Idag har jag sytt en del av den andra omgången av månadsblocket. Första blocket blev bara ett halvt sådant, eftersom jag inte tyckte att färgerna blev bra. Nu ser det mycket bättre ut, även om det inte är klart än. Tyvärr kan jag inte visa en bild på det. Projektet får nämligen inte visas i vår lapptäcksgrupp förrän i maj.
Ikväll har vi sett en riktigt bra film hemma i soffan. The Reader med Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross m fl. Filmen handlar om en man som tänker tillbaka på sin ungdomskärlek i Tyskland på 50-talet. Kvinnan var betydligt äldre än han och han återser henne under sina juridikstudier. Hon är då anklagad för mord under nazitiden. Väl värd att se om ni inte såg den på bio. Kate Winslet är fantastisk i sin roll.

onsdag 19 januari 2011

Hjärnkoll på vikten...

har jag som synes inte...Men en mycket läsvärd bok heter just "Hjärnkoll på vikten". Den är skriven av hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh. Den handlar om vad man vet rent vetenskapligt om viktproblem, viktnedgång och hur man bör äta.
Det är ju svårare än någonsin nuförtiden att hitta rätt råd om vad man ska äta för att bli mindre. Att läsa böcker av någon hälsoguru gör mig förvirrad eftersom nästa bok hävdar det motsatta, när det gäller vilken mat man ska välja. Hur roligt är det förresten att aldrig få äta en kolhydrat mer i detta livet? De, som är så viktiga för immunförsvaret. De vanliga råden om normal mat på regelbundna tider, inga chips, inga gräddsåser och bullar endast någon gång i veckan har inte hjälpt mig.
Den här boken gör att jag känner ett litet hopp vakna. Framförallt för att boken visar att det varken är dietisternas råd om minimalt fettintag kombinerat med en hel del potatis, ris och pasta eller fettdoktorns råd om ohämmat intag av mättat fett, som är vetenskapligt bevisat. Istället ska man gå den gyllene medelvägen. Boken tar även upp den normala och den rubbade ämnesomsättningen, stressens påverkan, motion och mycket mer.

fredag 14 januari 2011

Några julklappar



Vi plockar undan alla julsaker och det känns lite vemodigt. Samtidigt är det skönt att dagarna blir ljusare och att den härliga vårvintern snabbt närmar sig.
Här är några bilder på två julklappar som jag har gjort till David och Erik. Det har tagit lite tid att lära sig att skära i glas och det kan fortfarande gå lite hur som helst när jag försöker. Men de här två skålarna/ljusstakarna blev fina, om man nu får skryta lite om sina nästan första alster. Sönerna blev nöjda också.
Publicera inlägg

måndag 10 januari 2011

Blodsocker och GI

Ikväll har jag varit på en föreläsning om ovanstående här i byn. Det väcker en hel del funderingar om hur man äter och ska äta. Om en vecka börjar en kurs i viktminskning på Folkets Hus. Kanske ska jag vara med...kanske någon annan bybo läser här och vill vara med. Måndagar kl 17.30 på FH. 350 kr för 10? gånger, men med möjlighet att vinna tillbaka en del av pengarna.
Nu ska jag ta en skiva av mitt goda nybakade vita bröd. Det har högt GI, inte alls nyttigt...men gott!

onsdag 5 januari 2011

Hemligt sömnadsprojekt...

...startar jag idag, beroende på om jag hittar rätt tyger i mitt syrum. Rummet har jag inte tillträde till än eftersom Erik ännu inte har vaknat. Jag ska liksom flera andra i Jämtkviltens Östersundsgrupp sy ett block per månad fram till sommaren. Ingen vet nu hur det kommer att se ut i slutändan. Mönstret för den första månaden har jag fått och det är inte hemligt. Däremot ska var och en välja färg och sy, utan att visa någon annan hur det blir förrän allt är färdigsytt i maj.
I slutet av januari ska jag och två andra kviltare ha hittat på ett nytt block, som ska sys ihop med det första blocket.
Jag tycker det är stimulerande och roligt när vi har ett gemensamt, men ändå individuellt projekt. Den här gången funderar jag på att sy två block av varje mönster, men i helt olika färgställningar, kanske i några färger jag sällan använder. Under de här åren i kviltföreningen har jag lärt mig att tycka om alla färger, åtminstone i vissa kombinationer.
Ha en riktigt trevlig trettonhelg!

måndag 3 januari 2011

Nu är det bråttom...

...att gå ner i vikt! Ett centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala tycker att vi tjockisar ska betala mer skatt. Anledningen är att det är självförvållat att vara tjock och att de smala lyckade skattebetalarna inte ska behöva betala för vårt ljuva utsvävande liv med chips, grädde, pizzor och godis fem gånger om dagen. Det är ju självklart därför vi är tjocka, eller?
Men rättvisa är viktigt och därför måste alla andra grupper som riskerar att kosta skattebetalarna dyra pengar, också betala mer skatt. Alltså alla rökare och de som dricker mer än en halv flaska vin per vecka. Alla gravida, det är ju verkligen självvalt och ingen vet i förväg vem som får komplikationer! Ett kejsarsnitt kostade omkring 12 000 när jag födde barn och det var mycket länge sedan. Alla vi som använder kortison och får ett svagt skelett. Alla som springer till olika läkare och därför får för många mediciner, alla tablettmissbrukare, snusare och narkomaner. Alla med dåliga höftleder, de har valt att belasta leden för mycket, tänk på det! Alla som inte besöker tandläkare regelbundet, min käre make t ex. Alla som överdoserar receptfria läkemedel, alla föräldrar...skolor kostar! Men låt även barnlösa betala högre skatt, våra barn får ju betala för dem när de blir gamla och skraltiga.
Kanske skulle man någon gång fundera över ekonomisk brottslighet istället...vad det kostar
samhället. Alla miljonbonusar...så många tankar ett korkat kommunalråd kan väcka.
Mitt viktminskningsresultat är nu minus 4 kg och minus sju centimeter förresten.