måndag 29 juni 2009

KVILTUTSTÄLLNING
Idag har Anders och jag åkt till Strånäset vid Indalsälven och tittat på en fin lapptäcksutställning i ett fantastiskt gammalt hus. Anders tittade nog allra mest på huset och jag på lapptäckena. Har lagt in några bilder.
Annars njuter jag av värmen. Jag blir så pigg av detta väder!

lördag 27 juni 2009

Några bilder från vår trädgård. Den ena visar utsikten från verandan, fast det är mycket brantare i verkligheten.

torsdag 25 juni 2009

VALLMO, LAPPTÄCKEN OCH SOMMARVÄRME

Idag slog min första jättevallmo ut! Klarröd, annars är de flesta i olika rosa färger. Det är verkligen sommar när vallmon slår ut, och runt omkring den finns alla våra aklejor i himlens alla färger.
Vi njuter av värmen! Idag orkade vi bara inte laga någon mat utan åt god mat på byns pizzeria, som inte bara har pizzor utan även annat mycket gott.
Idag fick jag tidningen Quiltmagasinet, en tidning som alltid gör mig glad. När jag får varje nummer prickar jag för en beskrivning som jag vill använda. Hittills har jag inte sytt någon av dem, men har sparat alla nummer av tidningen. Så småningom...
För er som är intresserade av kviltsömnad= lapptäckssömnad kan ni gå in på min kompis och frisör Anna-Lenas blogg ( finns i min lista) och följa länken till en artikel om Margret från Frösön som ska ställa ut i Göteborg i sommar. Hon blev utvald bland många andra, så vi är mycket stolta över henne! Hennes kviltbonad är med på bild via länken. Jag blev så inspirerad och har idag tvättat många tyger, så att de inte färgar av sig på andra när jag syr lapptäcken. Riktigt lika bra som Margret kanske jag aldrig kan sy, men man kan göra mycket snyggt ändå.
Idag har David namnsdag och moster Margit i Lindesberg fyller 75 år. Grattis!

tisdag 23 juni 2009

SOMMARVÄRME ÄNTLIGEN!

Så är midsommaren över. Skönt tycker jag, även om det varit mycket trevligt med båda sönerna hemma. Men efter flytten till Jämtland har jag en kluven inställning till storhelger. Förut hade vi nära till släkten, men efter flytten har det varit ensamma storhelger.
Nu ska jag inte klaga, men för varje år blir det svårare att bo så långt "hemifrån". Efter arton år borde man ha kommit till ro, men hemlängtan spökar fortfarande ibland tyvärr.
Jag har haft mycket tid att läsa under helgen. Just nu håller jag på med Ann Cleeves senaste deckare "Rött stoft". Alla hennes deckare, 3 st, utspelar sig på Shetlandsöarna med kommissarie Jimmy Perez i huvudrollen. I den sista boken dvs den jag läser nu har hans roll förminskats till förmån för en yngre kollega. Böckerna innehåller en detaljerad beskrivning av naturen, samhällena och människorna på Shetlandsöarna. Mycket intressant och annorlunda! Säkert ett trevligt resmål.
Idag har det varit en stadsdag, med inköp, hälsa på hos Erik samt provtagning inför nystart med min medicin mot reumatism. Medicinen har hundratals biverkningar, en del allvarliga. Jag törs egentligen inte alls ta en sådan läskig medicin, men törs inte avstå heller...Så det är bara att hoppas på det bästa och att det inte blir någon ny tripp till sjukhuset pga svår infektion.
Lite positivt: äntligen varmt! Vad vi har längtat efter det!

fredag 19 juni 2009

EN HUNDRALAPP
Längst ner på sidan finns en bild på min hundralapp, som jag nu sytt klar till hälften. Kviltning och kantning är kvar och det är där min dåliga karaktär brukar visa sig. Ofta blir arbetet liggande ett år.Varför det kallas hundralapp? Det är ett byte av lappar som min lapptäcksgrupp ordnade. Från början hade vi 100 lappar var i 25 olika tyger. Hälften lämnade vi ifrån oss och fick sedan 50 från de övriga i gruppen. Vi fick inte välja vilka vi ville ha, inte heller hur vi sedan skulle kombinera dem. Svårt att förklara, men det var ett byte av lappar. Men resultatet ser ni längst ner. Bilden hade jag tänkt ha tillsammans med texten men lyckas inte med det.
Ha en fortsatt trevlig midsommar! Jag har plockat in sju sorters blommor att ha i en vas.

torsdag 18 juni 2009

TREVLIG MIDSOMMAR!
Hoppas bara vädret blir lite varmare. Inte så troligt verkar det som. En av sönerna ska komma hit i midsommar, eventuellt också den andre en del av helgen. Det ska bli kul att träffa dem! Anders och jag har ju hur mycket tid som helst för varandra nu sedan han miste jobbet. Och att enbart sitta och titta på varandra en hel storhelg känns inte så upplyftande. Dessutom är det roligare att ta itu med matlagning och bak om man får gäster.
Jag har hittat ett suveränt recept på rabarberpaj som man gör i Mikrons crisppanna på nolltid. Imorgon ska jag göra den med jordgubbar. Det är maräng över och den är supergod. Anders kan inte äta råa jordgubbar pga allergi, men i paj går det bra.
Idag har jag sått kornvallmo och gurkört, mina favoritblommor. Jag började så igår, men hittar hela tiden nya ställen att peta ner fröerna i. Bara det kommer lite värme, så fröna gror!

onsdag 17 juni 2009

BOKTIPS
Igår läste jag Elisabet Nemerts senaste bok Ödets hav. Jag tycker om alla hennes böcker, som utspelar sig långt före vår tid och som i regel handlar om ovanliga och starka kvinnor. I den här boken står de två unga kvinnorna Aurora och Elin i centrum. Handlingen utspelar sig på 1300-talet på Gotland och i nuvarande Ryssland. Boken innehåller spänning, krig, kärlek och besvikelser. Den historiska miljön är väl beskriven och man ser verkligen husen, människorna, textilierna framför sig! Min enda invändning är en del av slutet, men vad det är ska inte avslöjas här, om någon vill läsa boken.
Rekommenderas!

FILMTIPS
Häromdagen såg jag Wim Wenders berömda roadmovie Paris Texas från 1984, manus Sam Shepard. Filmen hade ingen textning alls, men tempot är långsamt och därför gick det bra att förstå allt ändå. Ingen pratade fort alltså. Harry Dean Stanton och Natassja Kinski har några av huvudrollerna. En man hittas skadad i den mexikanska öknen och tycks ha tappat minnet. Hans bror hämtar honom. Mannen inser att han har haft en familj och filmen handlar om att träffa sonen, försöka få kontakt med honom igen efter flera års bortavaro och även att träffa sonens mamma. Det är mycket känslor under ytan i filmen, så mycket längtan, osäkerhet och mycket, mycket mer. Maken tyckte inte om den pga av det långsamma tempot. Jag uppskattade just det.
En fin film, värd väl att se. Kan lånas av mig, men då blir det som sagt ingen text.
VÄLKOMMEN till min splitternya blogg!

Jag startar lite långsamt med bloggen, eftersom jag ännu inte kommit underfund med alla finesser jag kan använda.
Bloggen ska mest handla om mina intressen dvs sömnad, målning, filmer, böcker och resor. Kanske kan någon få tips om en bra bok eller bli inspirerad till att måla sommarens vackra blommor. Jag är en optimistisk amatörmålare, alltså inget proffs. Hellre än bra, brukar jag tänka. Men ibland blir det fint.
Sommar, förresten, var är den? I slutet av maj var vi nere hos släkten i Västerås och Nynäshamn. Bara en enda dag kunde vi gå utan jackor...Men magnoliorna blommade, liksom slånbuskarna och fruktträden. Alltid lika trevligt att komma "hem" under våren och se all blomning.